Sy en barnklänning av handdukar

Att minska konsumtionen i samhället och använda oss av det vi har är en ökande trend i dag. Samtidigt ökar trenden bland unga att syssla med hemslöjd och hantverk, och dessa två trender möts i ett projekt som både återanvänder material som finns hemma, och är ett relativt enkelt slöjdprojekt, nämligen att sy en barnklänning av handdukar.

Gamla kökshanddukar har ofta vackra broderier, och någon som har tagit tillvara på detta är Marie Teike, som är tv-programmet Go’kvälls expert på återbruk och även designer. För att göra klänningen behöver du en framsida och en baksida, som är formade som överdelen av en ärmlös topp. Dessa delar bildar klänningens liv. När du placerar mallarna på handduken ska du tänka på att undvika mitten så mycket som möjligt. Det beror dels på att handdukarna brukar vara mer nötta och slitna i mitten, eftersom det är där man har torkat sig mest, dels på att den vackra brodyren på handdukarna, som man vill få med så mycket som möjligt, finns längs kanterna. Rita med textilpenna runt mallen och klipp sedan ut delarna till livet. Samma delar bör sedan klippas ut i ett material som kan användas som foder i klänningen, till exempel lakansväv.sewing-694275_1280

Innan man börjar med kjolen bör man sy ihop livet. Till livet behövs bara en handduk, men till själva kjolen i klänningen använder man två handdukar, för att få rätt vidd på klänningen. Handdukarna som används till kjolen bör matcha varandra, men till livet kan man välja en klänning med ett annat mönster för att göra designen mer intressant. När du syr kjolen syr du först ihop handdukarnas långsidor med varandra, och fäster efter detta hela kjolen vid livets underkant.

Om du gör klänningen hellång till ett barn som är ett år och just har börjat gå kan du och din dotter få mycket glädje av den, eftersom hon kommer att kunna använda den i flera år framöver. Eftersom barn oftast inte växer på bredden, utan bara på höjden, kommer klänningen således att bli kortare med åren, men fortfarande passa.

Om du skulle behöva nya handdukar när du har använt de du har till att skapa söta klänningar, hittar du ett brett utbud på Swedmart.se. Där kan du också köpa annat som rör badrummet, till exempel duschdörrar.

 
 
 
 
 
 
 
erudito