Ny plattform för slöjd som konstnärligt inriktad praktik

De flesta förknippar kanske slöjd med sy- eller träslöjd som man hade i olika omfattning under grundskolan. För vissa utvecklades det till ett intresse, för många förblev det ett ämne man inte riktigt fick någon koll på och några skeva alster som gavs bort i julklapp. Nu ska slöjdens funktion och möjligheter undersökas i ett nytt residensprogram i Sickla i Stockholm. Detta sker tillsammans med verksamma slöjdare inom olika fält, som genom en ny plattform får möjlighet att verka i ateljéer i nära anknytning till projektet Satans Demokrati och Satans Delirium.

Samarbete över gränserna

I nära samarbete med konstnärerna och kreatörerna involverade i projektet Satans Demokrati och Satans Delirium, får nu ett antal slöjdare inom olika fält ta plats i ateljéer i Sickla för att undersöka slöjdens plats inom kulturen. Detta genom ett Nytt residensprogram för slöjd som bland annat Stockholms läns museum och Slöjd Stockholm tagit initiativ till. Som delfinansiär står Nacka kommun. De första att ta plats i ateljéerna är Lisa Fält och Jonatan Malm, båda sedan tidigare verksamma konstnärer och slöjdare med en strävan efter att använda sitt skapande till att utforska olika samhällsfrågor. Förhoppningen är att det ska ske intressanta kopplingar mellan deras arbete och scenkonstverket.

Belyser svåra problem

Satans Delirium är en scenkonstföreställning som utspelar sig i lokalerna där det nya slöjdprojektet ska huseras. Detta kommer ge möjlighet till nya möten och spännande händelser där konstnärer, slöjdare och skådespelare kan mötas. Slöjden är liksom konsten bra att utforska politik- och samhällsfrågor med. Med slöjden och konsten kan man belysa det som skaver och det finns i samhällets utkant. Då de båda är konstnärligt inriktade fungerar de två väldigt bra att kombinera med varandra. Att blanda material, tekniker och konstarter gör att det blir en större bredd i skapandet och resultaten blir något unik som man aldrig sett förut.

 
 
 
 
 
 
 
erudito