Nålbindning – ett gammalt hantverk

Det är många som uppskattar hantverk av olika sorter, både att skapa saker man kan använda eller gåvor att ge och få. Det har blivit ett uppsving med stickning och virkning de senaste åren och många intressanta tekniker får nytt liv igen. Något som dock är betydligt äldre är nålbindning, det är ett hantverk som är mycket gammalt. I Sverige har man hittat strumpor och vantar som daterats till 1400-talet. I Finland från yngre järnåldern, Island från vikingatiden och i Wien finns en strumpa likt de man funnit i Sverige som ursprungligen kommer från Egypten och dateras från fjärde till sjätte århundradet f.Kr.

Söma, binda eller knytta

nålbindning är ett genuint hantverk, men det var först på 70-talet man kom att börja kalla det nålbindning. Före dess har det haft många olika typer av namn, säkert flera bortglömda. Exempel på tidigare nålbindningsord är nåla, söma, binda, sy eller knytta. Vid arkeologiska utgrävningar av medeltida stadslager är nålar för nålbindning ett vanligt fynd. Ett spännande hantverk som alltså lever än i dag. De som främst intresserar sig för hantverket är dock historiskt intresserade. Vanligtvis lajvare som vill skapa korrekt historiska plagg eller de som har vikingatiden eller medeltiden som ett tema i sitt hantverksintresse. Det finns många videor på nätet för dig som vill lära dig mera.

Övning ger färdighet

Hantverkstekniken nålbindning används primärt för att göra små plagg som strumpor, vantar, mössor och pulsvärmare. Tekniken ger en typ av lösare maskor utan knutar som passar perfekt för tovning. Genom att du filtar eller tovar dessa ullplagg får du extremt varma och nästan outslitliga plagg. Med den typen av fördel kan man förstå varför den här tekniken överlevt i tusentals år. Få inriktar sig på tekniken idag även om det självklart är många som behärskar den. Blir du sugen och tillräckligt bra är det fullt möjligt att skapa sig sitt eget varumärke. Ett smart sätt att nå flera med sitt varumärke är att använda sig av medtryck.com.

 
 
 
 
 
 
 
erudito