Kom igång och brodera

I dagens stressade samhälle där allt fler letar efter något som får dem att slappna av, något meditativt och kreativt som får dem att koppla bort mobiltelefoner, jobb och träning, vänder sig allt fler till broderiet. Det är ett hantverk som är enkelt att lära sig, och man kan snabbt skapa vackra och personliga broderier även när man är nybörjare, vilket gör det till en väldigt tacksam sysselsättning. Om man vill sätta sig in mer och lära sig mer kommer man snart att kunna skapa allt mer invecklade broderier.thread-841604_640

För att komma igång behöver man dock bara kunna några grundläggande stygn. Har man sedan ett mönster att följa kommer resten nästan av sig själv. Ett av de enklaste stygnen att börja med är korsstygn. När man ska sy korsstygn använder man sig oftast av så kallad aidaväv, som är ett styvt tyg med gles vävning i ett tydligt rutmönster. Det gör att det är lätt att följa ett mönster med korsstygn på väven. När man syr korsstygn syr man ett eller en rad diagonala stygn, och går sedan tillbaka och korsar dessa stygn på den andra diagonalen. Man kan sy korsstygnen ett och ett eller sy halva stygnen först för att sedan göra klart dem med den andra halvan. Om man vill komplettera bilden man broderat med till exempel en text lämpar sig efterstygn väl. Dessa sys från höger till vänster genom att man sticker ner nålen där stygnet innan slutar, och upp där nästa stygn ska sluta.

Två bra stygn för att brodera blommor är plattsöm och stjälkstygn. Plattsöm lämpar sig till exempel för att fylla i blad, och utförs genom att sy rakt över motivet med täta, raka stygn. Det enda man bör tänka på är att inte göra stygnen för långa. För att göra stjälkstygn följer man en ritad linje på tyget och sticker upp nålen halvvägs nedanför stygnet innan, samtidigt som man hela tiden håller tråden på samma sida om nålen.

Om man inte känner att broderi hjälper en att slappna av, kanske man är typen som föredrar ett lugn stund i ett varmt bad framför hantverk för att stressa ned. Då ska man gå in på buildor.se, där det finns ett stort utbud av billiga badkar.

 
 
 
 
 
 
 
erudito