Bygga en fågelholk

Till våren är det många fåglar som letar efter bra platser att bygga sina bon. Du kan hjälpa dem genom att bygga en fågelholk. En holk kan vara utformad på en mängd olika sätt, och bara din fantasi (och fågelns behov) sätter gränserna. En enkel modell består dock helt enkelt av två brädbitar till framsida och baksida, där baksidan är något längre än framsidan, ytterligare två brädbitar till sidorna, som är snedsågade upptill, och en mindre brädbit till tak, som lutar snett framåt. Tänk på att du också måste snedsåga kanterna på bak- och framstycket. Bakom holken bör du också spika i en lång, smal brädbit som du kan använda för att fästa holken vid trädet. Det är naturligtvis viktigt att holken sitter ordentligt, men för att undvika att spika i trädet kan du använda dig av rejäla natursnören, som du knyter runt den långa brädan bakom holken.

När du bygger din holk finns det flera saker du bör tänka på. En av de första är valet av virke. Det spelar inte någon roll vilket träslag du använder, men det är viktigt att träet är obehandlat, det vill säga att det inte är slipat för att vara slätt. När träet är obehandlat fäster fåglarnas bobyggmaterial bättre, och när ungarna har kläckts kan de få grepp i träet med klorna för att klättra ur holken. Du bör inte heller måla eller olja in träet, eftersom färgen och oljan kan innehålla kemikalier som är skadliga för fåglarna.Bygga en fågelholk 1

Hålet i holken bör du borra snett uppåt och inåt för att undvika att regn och väta kommer in i holken. Det är också en bra idé att spika en cirkel runt hålet, eller omge det med en metallplatta, för att undvika att hackspettar tar sig in. Storleken på hålet avgör vika fåglar som bosätter sig i holken. För de flesta småfåglar passar ett hål på 3 centimeter i diameter, och för större fåglar, som skogsduva och pärluggla, ett hål på 6 centimeter i diameter.

Den bästa tiden att sätta upp holken är inte på våren, trots att det är då fåglarna behöver dem. Sätt istället upp holken på hösten eller vintern. Det ger holken tid att vädras ur och smälta in bättre i naturen, vilket fåglarna föredrar framför en helt ny holk.

 
 
 
 
 
 
 
erudito