Att tänka på när du köper symaskin

Det finns en uppsjö av olika modeller av symaskin, som kan variera stort i pris. När man köper en symaskin ska man därför tänka igenom vad man har för behov innan man spenderar sina pengar. Man kan klara sig med en billigare symaskin än man trott.

Symaskiner kan generellt delas in i fyra kategorier: lågprismaskiner, basmaskiner, avancerade maskiner och mycket avancerade maskiner. Skillnaden maskinerna emellan är framförallt vilka typer av sömmar de kan sy. En lågprismaskin kan i princip bara sy raksöm och sicksack, de så kallade nyttosömmarna. Väljer man en basmaskin kan man bygga ut maskinen med hjälp av olika pressarfötter för att sy mer avancerade sömmar. De avancerade maskinerna kan också sy dekorativa sömmar utöver nyttosömmarna, och om man väljer en mycket avancerad symaskin kan den sy färdiga broderimönster. Spannet mellan en lågprismaskin och en mycket avancerad maskin är ungefär 2 500-40 000 kronor, varför det är viktigt att fundera på vilka funktioner man kommer att använda, och om man kan klara sig med en enklare modell än man trott.sewing-machine-262454_640

Innan man bestämmer sig är det viktigt att provsy med maskinen. Om du går till en butik använder de ofta lakansväv som provlappar, vilket är ett mycket enkelt tyg att sy i. Ta därför gärna med dig egna provlappar i lite grövre eller tjockare kvalitet, för att se hur maskinen klarar av dem. Det du också bör kontrollera när du provsyr är hur maskinens sömmar ser ut – är de jämna och fina? En sista sak som du bör titta på är hur lätt det är att komma åt överallt i maskinen, till exempel utrymmet för undertråden. Det är nämligen viktigt att underhålla maskinen genom att städa skrymslen och vrår.

Om du vill köpa en begagnad symaskin, för att spara på miljön och på dina pengar, hittar du enklast en genom att söka på Allaannonser.nu. Då letar du på de flesta annonssidor med en enda sökning. När du köper begagnat är det bra att ställa några kontrollfrågor, ungefär som vid ett bilköp. Frågor att ställa är till exempel varför maskinen ska säljas och hur många ägare den har haft tidigare. Om maskinen har haft många ägare, eller om säljaren inte kan ge ett bra svar på varför den ska säljas, kan det tyda på att det är en problemmaskin.

 
 
 
 
 
 
 
erudito